Working closely with Really Local Group, this retrofit project will transform an iconic Victorian warehouse into a new cultural hub for the residents of Newham.

Working closely with Really Local Group, this retrofit project will transform an iconic Victorian warehouse into a new cultural hub for the residents of Newham.

Compressor House sits on the Northern bank of the Royal Albert Dock and falls within the Royal Docks Enterprise Zone, a partnership between the Mayor of London and the Mayor of Newham delivered by the Royal Docks Team.

The proposal will transform an iconic Victorian warehouse into a vibrant, accessible cultural venue capable of hosting various activities, including live performances, events and exhibitions (both digital & physical). As the centrepiece of the ongoing transformation of the surrounding Albert Dock, the new venue will have a cafe/bar, meeting rooms for hire, and a new on-site workspace for the Royal Docks Team.

Our concept looks to retain and celebrate the best features of the original building, such as the triple-height main hall and impressive in-situ cast concrete beam and slab roof, by inserting a series of flexible, contrasting components. Responsible materials, circular economy and low operational energy are key design drivers that have informed the proposal.

Having secured funding from the Royal Docks Good Growth Fund and Newham Councils Levelling Up Fund, the wider project will turn Compressor House into a Newham Sparks centre, providing space for improving community digital literacy, producing and consuming digital arts and culture and supporting local schools and other educators with digital facilities, content and inspiration.

The project is being delivered in partnership by the Royal Docks Team and Really Local Group. Phase one of the construction works is due to start in early 2024.

Location - London, E16
Budget - £2,200,000.00
Status - Feasibility
Services - RIBA Stages 1-6
Project Lead - James Davies

Next Project

Defoe Road