This conversion project creates a home from a derelict warehouse, demonstrating the benefits of retrofitting old buildings and adaptive re-use.

This conversion project creates a home from a derelict warehouse, demonstrating the benefits of retrofitting old buildings and adaptive re-use.

This warehouse conversion project in Hackney had all the ingredients for a good episode of Grand Designs. Rights of way negotiations, freeholder and leaseholder consents, unhappy neighbours, and a 90m service trench across third-party land all added to the logistical complexities of converting a derelict building with major structural problems on a landlocked site.

The L-shaped footprint of the original building wraps around an inner courtyard, which replaces a single-storey infill extension. Bedrooms and bathrooms are arranged across two floors at one end of the building, with most of the volume retained as a double-height open-plan kitchen-living-dining space.

Large format rooflights provide natural light from above, with new openings added to the envelope at ground floor level, providing amenity and outlook onto the courtyard garden.

The design celebrates the original building by retaining and reinforcing the brick envelope with discreet carbon steel rod supports installed at ceiling level, allowing the new thermally upgraded roof to remain free of visually disruptive steelwork.

The existing slab was crushed and re-used on-site as aggregate for the new insulated floor build-up with a polished concrete finish chosen to compliment the reduced palette of materials, which includes spruce plywood and double-glazed Crittall style windows.

By retaining the original envelope, volume, and footprint of the warehouse, this project illustrates the possibilities and benefits of recycling old buildings and adaptive re-use in a cost-effective and innovative way.

Winner – AJ Architecture Awards 2017

Winner – The Daily Telegraph Homebuilding & Renovating Awards 2017

Shortlisted – AJ Retrofit Awards 2017

Shortlisted – RICS Awards 2017

Location - London, N16
Budget - £350,000.00
Status - Completed
Services - RIBA Stages 1-6
Project Lead - James Davies

Next Project

Garden Wall House