The redevelopment and extension of a former pub and adjoining courtyard in Southwark to provide a mix of commercial space and residential dwellings.

The redevelopment and extension of a former pub and adjoining courtyard in Southwark to provide a mix of commercial space and residential dwellings.

This complicated backland site development required careful strategic planning to address issues relating to overlooking and sunlight daylight. To remain subservient to the original corner building, a compact residential block is proposed that steps down along Grigg’s Place in proportion to the existing streetscape.

Comprising three storeys of new build accommodation with planted communal roof terrace, the proposal takes reference from the industrial warehouses prevalent within the Borough. At ground floor level, a public lobby with a restaurant and bar provides a place to eat, drink, work and play.

A simple, hard-wearing palette of materials incorporating cast and poured concrete, fluted Crittall framed glazing, natural woods and white metro tiles informs a low-key industrial aesthetic.

New open plan floor plates with exposed surfaces and soffits sit behind a retained facade, with an additional floor added at roof level housing meeting rooms and tenant event space.

Location - London, SE1
Budget - £1,200,000.00
Status - Under Construction
Services - RIBA Stages 1-4
Project Lead - Cristina Serrano

Next Project

Sandbrook Road