One of two new build houses being constructed at the same time on separate backland sites in Hackney, N16.

One of two new build houses being constructed at the same time on separate backland sites in Hackney, N16.

The site, which sits behind a row of terraced properties and overlooks a small park, had previously been occupied by a dilapidated single-storey garage used as storage by a local mechanic. Forming the central plot of a row of three, the infill site is sandwiched between an existing dwelling on one side and a second street-facing development site on the other, which also had planning permission for a new dwelling. All three plots are accessed via a secure pedestrian walkway from Milton Grove.

Although each dwelling is unique in its design (footprint, massing and envelope), both self-build projects have utilised similar construction methods, including a shared basement and CLT superstructure. To minimise disruption and maximise cost-effectiveness, works at both sites have taken place simultaneously,  delivered in unison by the same Main Contractor under separate contracts.

House 01 (infill) – @paperhouseproject
House 02 (street facing) – @langstaff.day

Arranged across basement, ground and first-floor levels, the new two-bedroom house will incorporate a number of green technologies, including mechanical ventilation and heat recovery, an air source heat pump and solar panels. Tripple-glazed windows and a heavily insulated airtight envelope will ensure the operational carbon footprint of the dwelling is kept to an absolute minimum.

The house has been conceived as a series of interconnected double-height spaces with front and rear lightwells creating extended sightlines and visual connections between levels. At ground floor, a 3m living green wall forms the backdrop to the kitchen-dining area, with a discreet first-floor terrace ensuring access to outdoor space from every habitable room, whilst a large format picture window provides framed views onto Butterfield Green.

When viewed from Butterfield Green, the dwelling sits elevated like a tree house over the boundary wall, with the blackened timber cladding providing a sympathetic backdrop to the mature trees. Internally, oak is used throughout for floor finishes, doors and carpentry items, complimented by a reduced palette of harder materials, including stainless steel and polished concrete.

The house has been designed to achieve an EPC rating of A, with U-values and an airtightness similar to Passivhaus standards. Due for completion in 2023.

Follow the build @greenviewhouse

Location - London, N16
Budget - £500,000.00
Status - Under Construction
Services - RIBA Stages 1-6
Project Lead - James Davies