This simple, cost-effective project completed on a tight budget has provided space for a growing family to work, play, and socialise and even comes with a swinging chair!

This simple, cost-effective project completed on a tight budget has provided space for a growing family to work, play, and socialise and even comes with a swinging chair!

Located in Westminster’s Queen Park Conservation Area, this Victorian terraced family home suffered from a cramped ground floor layout and a lack of natural light to the narrow kitchen at the rear. By rebuilding an existing lean-to and adding a side infill extension, we provided an open-plan layout whilst retaining defined areas for relaxing, cooking, and eating.

Full-length rooflights, exposed structural timber and a simple but hard-wearing palette of birch-faced-plywood, stainless steel and rubber flooring create a light-filled contemporary family space with a clear connection to the garden. Bespoke carpentry provides much-needed storage and has been combined with moveable units to create a flexible kitchen.

Protected sight lines across the rear of the terrace meant specific materials had to be used externally – reclaimed London stock brick and Welsh slate combined with large-format glazing. These materials have been detailed in a contemporary way to create a modern aesthetic that respects the character of the Conservation Area.

Longlisted – Don’t Move, Improve! 2019

Location - London, W10
Budget - £65,000.00
Status - Completed
Services - RIBA Stages 1-6
Project Lead - James Davies

Next Project

Grange Road