We have secured planning permission to repurpose and extend a heritage building in the Stoke Newington Conservation Area.

We have secured planning permission to repurpose and extend a heritage building in the Stoke Newington Conservation Area.

The development, which is located within the Stoke Newington Conservation Area, will provide seven high-quality residential dwellings, with commercial space retained and improved at ground floor level.

Consideration has been given to the fact that this building will be experienced from all directions and varying distances, given its corner location on Stoke Newington High Street. This consideration reveals itself through a hierarchy of façades and fenestration which, when viewed from far away, help to inform the proposal in relation to its context and the surrounding streetscape.

This hierarchy begins to articulate itself at a different scale through composition, depth, colour, texture and material when viewed up close. This detail is expanded further with light and shadow as the sun moves across the building throughout the day.

The design proposes to preserve the historic character of the existing building and has been developed through an extensive programme of consultation with Hackney’s Design & Conservation officers.

Location - London, N16
Budget - £2,400,000.00
Status - Planning Approved
Services - RIBA Stages 1-3
Project Lead - James Davies